Så gör du för att säkerhetskopiera dina bilder och filmer

Hur ofta tänker på du på säkerhetskopiering? Internet är fullt av bilder, grafik och video. Vi fotograferar, skriver och skapar digitalt material som aldrig förr och var du än vänder dig om möts du av media av något slag. Du som driver en fotoblogg vet värdet av en bild, förmodligen kommer majoriteten av dina besökare till dig just på grund av dina bilder. En bild säger mer än 1000 ord är ett ordspråk som de flesta känner igen.

Obs! Inlägget innehåller annonslänkar

Om du är en kommersiell fotograf förstår du vikten av bilder, och framförallt vikten av ett ordentligt system för att arkivera och hålla ordning bland dom så att du snabbt och lätt kan hitta bilder som du har fotograferat, även flera år bakåt i tiden.

Många fotografer har i sina avtal gentemot sina kunder en del som reglerar eventuella efterbeställningar och hur länge som bilder ska sparas och kunna återställas. Det är kanske något som du själv gör?

Så länge din dator och dina hårddiskar eller andra medier som du använder är i gott skick så är det oftast inte några problem. Det värsta som kan hända är att du får återskapa en av misstag raderad bild från din dators papperskorg.

Men vad gör du om din dators hårddisk där du sparat samtliga bilder från det senaste årets fotograferingar och din kund ringer och behöver en bild skickad till sig så snabbt som möjligt? Fortsätt läsa för att se hur jag gör för att undvika att hamna i en sån här situatuon.

Arkivera, håll ordning och säkerhetskopiera

I takt med att ditt bildbibliotek växer blir det också allt mer viktigare att hålla ordning och reda bland dina bilder och framförallt se till att de är säkerhetskopierade. Även om hårddiskar nuförtiden är små tekniska underverk som håller i år efter år händer det trots allt att de går sönder. Jag har varit med om flera hårddiskkrasher under min tid som datoranvändare.

Säkerhetskopiera dina bilder och filmer - Ludwig Sörmlind

Om man har tur kommer hårddiskfelet sakta smygande och man hinner rädda det som räddas ska från den fallerande disken men risken att hårddisken helt tvärt ger upp är lika stor, om inte större. Står du då utan en fungerande lösning för säkerhetskopiering kan det vara svårt att rädda en förlorad fil.

Säkerhetskopiering hjälper dig när olyckan är framme

Med lite tur kan du med hjälp av olika tekniska hjälpmedel och lösningar rädda filer och foton även från en kraschad disk men genemsamt för alla dessa lösningar är att det tar tid och du kan inte med säkerhet veta om de kommer fungera. En stor hårddisk på flera TB kan ta dagar att grundligt söka igenom och återskapa bilderna.

Läs mer: Så räddar du dina filer om hårddisken kraschar – PC för Alla

Mängden data ökar för varje dag

Antalat bilder, texter, och data i största allmänhet ökar lavinartat för varje sekund. Från det att du har vaknat på morgonen, tagit en dusch, startat din kaffebryggare och satt dig ner vid datorn har ofantliga mängder data skapats av människor och användare runt om på jorden. Det är svårt att sätta på fingret på hur mycket data som genereras varje sekund men för att få lite perspektiv så har över 90 procent av alla data som finns i världen skapats under de två senaste åren. Bara under tiden du öppnat ögonen och startat duschen har över 400,000 tweets skickad. Under tiden det tar dig att duscha färdigt och sätta dig ner vid köksbordet för att snabbt kolla av ditt Facebook-flöde har användare runtomkring i världen gjort över 3.6 miljoner sökningar på google – varje minut.

Säkerhetskopiera dina bilder och filmer - Ludwig Sörmlind

Läs mer: Data never sleeps 5.0

Just dina bilder på Instagram eller dina inlägg på Facebook är en försvinnande liten del av all denna data och i det stora hela kan de kännas betydelselösa – men är dom verkligen det? Förr i tiden, innan digitalkamerornas tid, vad foton analoga och de ramades in och hängdes upp på väggar runt om i hus eller ställdes i vackra ramar på skrivbord. Så länge man sparade filmnegativen kunde man framkalla en ny bild och det enda sättet att bli av med bilderna för alltid var om de helt enkelt blektes till oigennkännlighet, förstördes i en brand eller liknande eller helt enkelt stals.

På frågan om vad man först och främst skulle rädda ur sitt brinnande hus svarar 44% av svenska folket fotoalbumet när Folksam ställde frågan 2011.

Nuförtiden är allt mer bilder digitala men det gör dom inte mer värdefulla. Trots det är det många människor som inte alls använder någon som helst backuplösning. När du uppgraderar eller köper en ny mobiltelefon är det förmodligen inte de installerade apparna som du är orolig för – de går alltid att installera om igen. Men fotona du har tagit med telefonen och som bara finns lagrade i själva telefonen är det värre med. Om du säljer telefonen eller om den av någon anledning går sönder bortom räddning är också bilderna förlorade.

Du behöver inte säkerhetskopiera allt

Jag menar inte att du ska spara varenda selfie du någonsin har tagit, eller alla bilder på frallor, middagar eller skärmdumpar från olika hemsidor som kanske ligger i din telefon eller i din kamera. Lägg bara tid och energi på att spara det som är viktigt för dig och som du på riktigt skulle sakna om du blev av med. Det finns många som medvetet inte säkerhetskopierer sina bilder och helt enkelt lever med risken att de en dag puts väck kan försvinna.

Läs mer: Jag har valt att strunta i backup av mina bilder – Moderskeppet.se

Det här är inte något för mig, jag vill veta att jag hela tiden kan återskapa en förlorad bild. Ända sedan jag köpte min första digitala systemkamera har jag sparat och framförallt säkerhetskopierat alla råfiler från bilder som jag har bildbehandlat. Om jag efter en fotosession ute vid kusten kommer hem med 400 olika exponeringar på minneskortet sparar jag naturligtvis inte alla dessa, utan bara de som jag anser hålla tillräckligt hög klass för att bildbehandla vidare.

När det gäller mobiltelefonbilder är jag inte lika nogräknad, trots det tas det en automatisk backup av samtliga bilder jag knäpper av. Jag använder mig av Google Photos för det här där man kan åtnjuta obegränsat utrymme för bilder och även filmer (under vissa förutsättningar).

Obegränsat kostnadsfritt lagringsutrymme.

  • Foton komprimeras för att spara utrymme. Om ett foto är större än 16 MP, ändras storleken på det till 16 MP.
  • Du kan skriva ut 16 MP-foton i god kvalitet i storlekar upp till 60 x 40 centimeter.
  • Videor med högre upplösning än 1 080 p skaländras till HD 1 080 p. En video med 1 080p eller lägre kommer nästan att se ut som originalet.

Läs mer: Google Foto Hjälp

Min backuplösning

Jag använde mig tidigare utav tjänsten Crashplan för min fotobackup och var en nöjd kund under lång tid. Tjänsten var billig, smidig att använda och kändes både trygg och säker. Som en hemmaanvändare betalde jag 5$ per uppkopplad dator och jag kunde låta vänner och bekanta använda min dator som backuplösning. Det här ändrades i Augusti 2017 då Crashplan meddelade att man inte längre skulle erbjuda konton för hemmaanvändare.

Säkerhetskopiera dina bilder och filmer - Ludwig Sörmlind

Trots att jag var nöjd med tjänsten i övrigt var jag inte beredd att teckna ett företagsabbonnemang för att hålla mina foton och dokument. Istället började jag se mig om efter alternativ. För varje vecka som går samlar jag på mig mer och mer data och framförallt bilder som jag vill ha säkerhetskopierad.

Tack vare den utbyggnaden av fibernätet i Blekinge är huset där jag sitter och skriver inte längre hänvisad till en svajig ADSL-koppling (som senare blev en lite mindre svajig VSDL-anslutning). En molnbaserad backuplösning fungerar därför utmärkt.

Backblaze

Chrashplan själva rekommendera tjänster Carbonite för sina hemmanvändare. Priset i oktober 2017 var 59.99$ per dator och år och för att använda tjänsten måste man betala per helår. Jag ogillar starkt bindnings- och uppsägningstider och valde därför bort tjänsten och letade vidare.

Google Säkerhetskopiering och synkronisering

Om du använder dig utav Google Mail eller någon annan Google-tjänst har du redan ett Google-konto och i och med det har du också tillgång till Google Drive. I grundutförandet som inte kostar något får du tillgång till 15GB data.

Läs mer: Säkerhetskopiera och synkronisera med Google Drive

I skrivande stund har jag ungefär 2TB data som jag vill säkerhetskopiera vilket skulle göra tjänsten onödigt dyr. Istället valde jag tjänsten Backblaze för min säkerhetskopiering.

Säkerhetskopiera dina bilder och filmer - Ludwig Sörmlind

Tjänsten kostar 5$ per dator du ansluter. Då kan du också säkerhetskopiera eventuella USB-diskar som du idag använder som backup. Jag använder tjänsten och jag rekommenderar den verkligen för alla som är rädd för att förlora bilder och dokument men inte riktigt orkar sätta sig in i hur man gör. Med Backblaze är det inte svårare än att starta igång ett program, allting sköter sig själv i bakgrunden.

Prova att säkerhetskopiera med Backblaze gratis i 15 dagar

Använd följande länk för att prova Backblaze helt utan kostnad i 15-dagar. Om du tycker att tjänsten passar dig och dina behov kan du registrera dig och sluta oroa dig över risken att förlora en bild. Obs! Länken är en annonslänk.

Backblaze Prova Gratis!

Om olyckan ändå är framme

Den bästa tidpunkten att börja säkerhetskopiera var igår, den näst bästa är nu. Att tänka på säkerhetskopior och backup ärinte alltid det roligaste man kan göra. Ungefär som att tänka på pensionssparande precis när man tagit studenten. Om du någon gång tänkt ta tag i det är just nu en ypperlig tidpunkt.

Om olyckan ändå är framme och du står utan backup finns det en viss chans att det går att rädda åtminstone en del av dina filer.

Läs mer: Så gör du om hårddisken krashacar – TkJ.se

Data Recovery – Vi räddar din data – Ahlberg Data

Missa inga inlägg!

Prenumerera på alla inlägg som läggs ut här! Du hittar ett formulär till höger i sidospalten. Dela gärna inlägget på Facebook eller med någon som du vet skulle behöva ta tag i sin backupsituation.